Mircea Abrudean: „Salariile din IT nu sunt mici. Firmele au foarte mult de lucru”

Publicat: 25/09/2024, 10:00
Actualizat: 25/09/2024, 10:09

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Mircea Abrudean, politician, secretar general al Guvernului , a discutat despre domeniul IT din țara noastră, evidențiind că firmele locale participă activ la licitații internaționale și câștigă proiecte importante. Abrudean a subliniat, de asemenea, importanța aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru atragerea investițiilor străine. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Abrudean a menționat că România beneficiază de o resursă umană extrem de calificată în domeniul IT, cu multe firme românești participând activ la licitații și câștigând proiecte importante. Această implicare este considerată o dovadă că investițiile în acest domeniu nu au fost zadarnice și că România are potențialul de a se afirma pe harta internațională a tehnologiei, IT-ul devenind un brand de țară.

„Guvernul sigur că a finanțat, a susținut componenta de IT foarte mulți ani de zile prin stimulente pentru această industrie importantă care a dezvoltat România și implică atât cât de mult se poate, în toate procedurile, în toate platformele, în toate proiectele mari de IT din România, firme românești. Participă foarte multe firme românești la aceste proceduri și câștigă licitații, sunt competenți, își fac treaba și e cea mai bună confirmare pentru noi că n-a fost o investiție în zadar și că avem resursă și talent în România din acest punct de vedere. De aceea considerăm că este un brand de țară.”, a afirmat Abrudean.

Mircea Abrudean: „Firmele din acest domeniu au un volum mare de muncă”

Mircea Abrudean a evidențiat faptul că salariile în sectorul IT nu sunt mici și că firmele din acest domeniu au foarte multe proiecte în desfășurare. Până recent, majoritatea activităților erau axate pe outsourcing pentru clienți internaționali, însă acum companiile din România se concentrează pe dezvoltarea de produse proprii. Această schimbare este considerată pozitivă, deoarece există firme autohtone care colaborează cu organizații importante, precum NATO, în domenii avansate.

„Nu sunt mici salariile, firmele din IT, în general, au de lucru foarte mult. Până acuma se lucra foarte mult pe outsourcing, pe produse pentru diverse companii din afară. Acum se lucrează pentru produse proprii ale companiilor din România și asta este îmbucurător. Avem companii în România start-up-uri sau mai avansate, care lucrează inclusiv pentru NATO, de exemplu. Sau care produc sau lucrează la componente de drone sau la sisteme de ghidaj sau lucruri de genul acesta care păreau SF la un moment dat. Se întâmplă în România, iar acești oameni chiar sunt apreciați și valorizați și de companiile mari din afară, dar și de instituțiile importante.”, a subliniat Mircea Abrudean.

Ce rămâne după guvernarea PSD-PNL

Întrebat cu ce rămâne România după guvernarea coaliției PSD-PNL și după mandatul său de secretar general al Guvernului, Mircea Abrudean a subliniat importanța aderării la OCDE. El a evidențiat că acest proces este esențial pentru atragerea de investiții străine și pentru îmbunătățirea percepției internaționale asupra României. De asemenea, el a subliniat că statutul de țară candidată implică implementarea unor standarde care oferă garanții suplimentare investitorilor.

„A contat foarte mult stabilitatea și lucrurile care s-au văzut la nivel internațional. Cred că un aspect important despre care nu se vorbește suficient este acest OCDE, pentru că vorbim de un proiect de țară, al treilea ca importanță după NATO și Uniunea Europeană. Vorbim de foarte multe investiții străine care vor veni în România odată cu aderarea la OCDE. În 2022, în ianuarie, România a deschis procesul de aderare la OCDE. La finalul anului 2022, România a înregistrat cel mai mare volum de investiții străine directe din istorie, aproape 11 miliarde de euro, cu 2 miliarde de euro mai mult decât anul istoric de referință, 2008.”, a declarat Mircea Abrudean.

Mircea Abrudean, despre Schengen: „Se va reuși în foarte scurt timp, pentru că merităm”

Întrebat despre Spațiul Schengen, Mircea Abrudean, a subliniat importanța discuțiilor recente privind aderarea României la Spațiul Schengen, menționând că țara a îndeplinit condițiile necesare de mult timp. El a evidențiat că există motive politice subiective care au influențat acest proces, afectând eforturile depuse până acum. Cu toate acestea, Abrudean este optimist și consideră că România va reuși să adere la Schengen în curând.

„Cred că e important că s-a discutat despre asta, s-a dezbătut foarte mult și toată lumea a înțeles că România a îndeplinit condițiile pentru a dea la Schengen de foarte mult timp. Sunt motive care nu țin deloc de obiectivitate. Sunt rațiuni politice foarte subiective, care, din păcate, ne-au afectat. Cu toate eforturile care s-au realizat, nu s-a reușit. Se va reuși în foarte scurt timp, pentru că merităm, nu pentru că ne face cineva un favor, cu siguranță.”, a concluzionat Mircea Abrudean.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Patricia Măroiu
Patricia este absolventă a Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Filologie, Japoneză-Engleză. A continuat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Al doilea vaccin împotriva variolei maimuței, aprobat de OMS